×
Temps de lectura 3 min.

Davant la situació d'escassetat de test d'autodiagnòstic d'antígens de SARS-CoV-2 i l'alta demanda social, us recordem que la finalitat del test és permetre detectar casos positius de COVID-19, i que poden aparèixer falsos negatius, per la qual cosa un resultat negatiu no exclou la possibilitat d’infecció. En cas d’un test negatiu i amb presencia de símptomes de COVID, cal consultar, sobretot en cas de símptomes de gravetat.

La finalitat dels tests ràpids de SARS-CoV-2 és permetre detectar casos positius de COVID-19 i, per tant, reduir-ne la transmissió. Un test d'antígens positiu indica una infecció activa. Per saber si una persona s'ha infectat en el passat pot ser interessant fer un test d'anticossos. Els destinataris dels tests han de ser sobretot persones amb símptomes, o asimptomàtics que hagin tingut un contacte estret amb pacients positius. Per això, i davant la seva escassetat, evita acaparar tests i sigues responsable en el seu ús per permetre l'accés als que realment els necessiten.

Les proves d'autodiagnòstic poden ajudar com a complement a altres mètodes diagnòstics en el control de la pandèmia de la COVID-19, en permetre detectar més casos i, per tant, oferir més oportunitats de controlar la transmissió.

Consideracions prèvies

Comprova que els tests que adquireixes porten el marcatge CE de 4 dígits. No adquireixis test fora de la farmàcia ja que t'arrisques perquè siguin falsificats. El test s'ha de conservar i fer entre 15-30ºC; en cas contrari, augmenta el risc de fals negatiu.

La presa de mostra és crucial per a un bon resultat, tant considerant-se el punt crític de la realització de test. Per minimitzar els falsos negatius hem de posar especial atenció a fer la recollida de la manera més precisa al mètode que reflecteix el test. Consulta sempre al teu farmacèutic com fer-ho, sobretot si és la primera vegada, i en cas de dificultat, tenim a la teva disposició la possibilitat de fer el test per part del teu farmacèutic, i expedició de document amb el resultat dins el programa TARCAT. Ell té la formació i les mesures de protecció per fer-ho correctament i amb seguretat. Cal concertar cita prèvia per telèfon o whatsapp. En cas de sospita de presa incorrecta, repetiu el test.

Resultats

Un resultat negatiu en un test d'antigen pot ser degut a:

• No hi ha infecció per SARS-CoV-2

• Hi ha infecció per SARS-CoV-2, però el test ha produït un fals negatiu a causa de mala recol·lecció de mostres, deficient rendiment de la prova, mal emmagatzematge, conservació o manipulació de la prova

• Hi ha infecció per SARS-CoV-2, però el pacient es troba en període d'incubació de la malaltia i la càrrega viral no supera el llindar detectable per oferir un positiu. Si persisteixen símptomes, repeteix el test a les 48h

Volem reflectir amb això que un resultat negatiu al test d'antigen no implica que estiguem exempts d'estar desenvolupant càrrega vírica ni de ser transmissors de la malaltia, fins i tot estant vacunats, per la qual cosa cal continuar mantenint les mesures de seguretat: ús correcte de màscares, distàncies, etc.

Un resultat positiu del test d'antígens vol dir que aquesta persona és portadora del SARS-CoV-2, i ha d'informar les autoritats sanitàries (que indicaran el protocol d'actuació), el seu entorn i confinar-se per impedir la propagació del virus

Consideracions finals

Com a consideració final volem recordar que, independentment del resultat obtingut al test d'antigen, no et confiïs. La vacunació disminueix, però no elimina, el risc de contagiar-se i contagiar. Cal mantenir tots els mitjans de protecció habituals per evitar contagis i la propagació del virus en aquesta sisena onada: màscara, distància interpersonal (>1,5m), ventilació i rentat de mans, així com evitar llocs tancats i concorreguts.

En cas de símptomes greus (dificultat respiratòria intensa, desmai, febre alta…) avisa els serveis d'Urgències.

Font: Adaptat de SEFAC

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris
Marques
Veure més
Categories
Preu